KAŞ’TA YAPILMASI GEREKEN 15 ŞEY ;
27/04/2022

KAŞ’TA YAPILMASI GEREKEN 15 ŞEY ;


KAŞ’TA YAPILMASI GEREKEN 15 ŞEY ;

 

  1. Duru ve muhteşem turkuaz plajlarında yüzün.

Mavinin binbir tonu vardır. Arabayla ilk göründüğü andan itibaren bir an önce denize atlama isteğini yerleştirir insanın içine. Yazın sıcağında kaçıp serin sulara…Kaş-Kalkanda birden fazla muhteşem plaj vardır tabiki, en meşhuru Kaputaj Plajıdır. Ama sezonda çok kalabalık olacaktır. En iyisi siz arabanıza atlayıp diğer plajlarıda keşfe doğru yola koyulun. Diğer Plajlar’a bakabilirsiniz.

  1. Simena Antik Kent’inin üzerinde Kano yapın.

Türkiyemiz en özel ve en güzel coğrafyada olması ile tanınır. Bunlardan biri de Simena, Antalya’nın Kaş-Demre arasında yer alan antik Likya kentidir. Simena antik yerleşim Türkiye’de denizden ulaşılabilen nadir antik kentlerinden biridir. Kekova Adası ve çevresindeki kıyılarda doğal, kültürel ve coğrafi değerlerin korunması amacıyla oluşturulmuş olduğu sanılmaktadır. Kentin liman kısmının ise zamanında bir depremin etkisiyle sular altında kaldığı bilinmektedir. Suyun 1 metre altında antik kalıntılar ve liman mendireği gözükmektedir. 

Tarihi eserlerin bolca bulunduğu bu kentte maalesef ki bir çok yağmalama olduğu için bu bölgede yüzmek yasaktır, teknelerin durmasıda. Sadece üzerinden geçebilirler.

Bu bölgeye tekne turları düzenlenmektedir. Ancak burayı gezmenin tahmin edersiniz ki en keyifli yolu kanolarla geçmektir.

  1. Güzelvillamdan bir sonsuzluk havuzlu villa kiralayın ve muhteşem manzaranın tadını çıkarın.

Kaş-Kalkan bölgesinde sizin için kiralık evlerimiz bulunmaktadır. Bunlardan sonsuzluk havuzuna sahip olanlardan tercih ederek havuz içinde gün batımına eşlik edebilir, kendinizi sonsuz gökyüzü ve denizle birlikte rahatlamış ve tüm yorgunluğunuzdan arınmış hissedebilirsiniz.

 

  1. Kaleköy’e gidin.

Kaleköy, Likya birliğine bağlı küçük bir köydür. Simena kentinin üzerine kurulmuştur. Demre’ye bağlıdır ve bir yarımada üzerinde bulunduğu için ve kara yolu ile değil sadece deniz yolu ile ulaşım sağlandığı için insanda ada izlenimi bırakmaktadır. Kaleköy, Türkiyede kara ulaşımı olmayan nadir yerlerdendir.

60-70 haneli küçük köy antik kent kalıntıları ile donanmıştır. köy halkı artık sadece turizmle geçindikleri için turist için mekanlarını büyütmeye ve ya yeni yerler yapmaya çalıştıkları için biraz otantikliğini bozsalarda hala güzelliğini korumaya devam ediyor.

Kalaköyde 4-5 pansiyon ve bir kaç adet bir birini andıran restorant bulunmaktadır. Sokaklarında köy halkının kadınlarının kendi yaptıkları el işlerini sattıkları küçük tezgahlar görebilirsiniz. 

Burası sadece yürüyerek dolaşabileceğiniz bir yer olduğu için yolda yürürken mutlaka ünlü olan köy halkından birinin evinde yaptığı meşhur şeftali-muz-fındık içerikli ‘ev dondurması’na rastlarsınız. 2-3 yıldır ünününe ün katan ev dondurmasına bir çok yerde de rastlayabilirsiniz.

 

  1. Adrenalinli eğlence seviyorsanız Canyoning’i deneyin.

Doğada eğlenmeyi sevenler bilirler doğa insan birbirinden farklı mutluluk sunar. Bu mutlulukların en heyecanlısı adrenalin içerikli olanlardır. Canyoningde bunların en eğlenceli olanlarındandır.

Doğal oluşan kanyonlardan geçerken irili ufaklı parkur alanlara bazen ip yardımıyla bazen kaymayan trek ayakkabılarıyla bir uçtan bir uça geçilmesidir.

Eğer bir kanyon parkuruna gidecekseniz mutlaka yanınızda bölgeyi çok iyi tanıyan bir ekip arkadaşı olmalıdır. 

 

  1. Uzun Çarşı’daki dükkanları gezin.

Uzun Çayır çarşısı görünce diğer tatil bölgelerindeki çarşıları unutacaksınız. Burada farkı yaratan dükkan sahiplerinin yaklaşımlarıdır. Gezerken hem her şey e bakar, hemde hiç bir şey e bakmıyor oluruz. Bu esnada hiç bir esnaf sizi zorlamaz ve bunaltmaz.

Kaştan ne alınır sorusuna cevap olarak; kilimler, cam sanat eserleri, Likya halıları, tahta oyma figürler, el işçiliği gümüş takılar.

 

  1. Kaş Campind’de Kamp yapın.

Yalan yok, Kaş Camping bir kamp için biraz tuzlu ama bizim tüm Türkiye’de en sevdiğimiz kamping alanlarından çünkü kitlesi çok kafadar. Ayrıca denize sıfır, içinde kendine denizi olan sessiz, sakin huzur dolu bir kamp alanı. Bazen yoga kampları oluyor. 

Cafesinde granola gibi sağlıklı seçenekler de var.  Kendi çadır ya da karavanınızla gelebiliyor ya da bungalowlarında kalabiliyorsunuz. İşletmede ortak banyolar ve bir de café var. Burada konaklamıyorsanız da tesisi kullanmak için dışarıdan günübirlik gelebilirsiniz. Zaten Kaş merkeze de oldukça yakın bir yer. Güncel fiyatlar için mutlaka kampla iletişime geçin. Çünkü internetteki fiyatlar sezondan sezona değişiklik gösterebiliyor.

 

  1. Saklıkent Kanyonunu Görün

Kaş’ın sıcağından tövbe ettiğiniz bir günde serin suları ile cozzzlatan Saklıkent Kanyonu’na gelmek fena fikir değil. 18 km boyunca devam eden ve yüksekliği 200 metreyi bulabilen bu kanyon daracık geçişleri, camgöbeği suları, etrafına kurulmuş köyleri ile çok özel bir yer. Kanyonun içinden akan Eşen Nehri aynı zamanda muazzam bir çam ormanına can vermiş, Milli Park ilan edilerek korumaya alınmış.

Kanyonun içeride bir çok işletme var. İşletme dediğimiz evinin önünde gözleme yapan teyzeler ve yürüyüş ayakkabısı satan amcalar. 🙂 Kanyon ise tam bir macera. Bir kere kesinlikle yanınıza bir suya girebilen bir yürüyüş ayakkabısı alın, kesinlikle terlikle yapılabilecek bir yürüyüş değil bu.

Biz Kaş’tan buraya tur düzenleyen şirketler de var, kendi aracınızla da gelebilirsiniz. Turlar burada genelde 1 – 2 saat vakit geçiriyor.

  1. Likya Yolunda yürüyün

Bir taşla 3 kuş yapın. Hem Likya Yolu’nda trekking nedir tadına bakın, hem de esrarengiz Likya kalıntıları görün, hem de mu-te-şem manzaralarını görün. Kaç gün ayırabilirsiniz o kadar iyi. Moda girmek için en az 4 gün ayırmanız tavsiye olur ama sadece bir gününüz varsa bile kaçırmayın, mutlaka gelin. Ya Demre tarafında, ya da Hoyran tarafında yapmanızı öneririz. Likya Yolu’nu yürümeye fırsatı olmayanların bile  bu manzara ve kalıntıları görmek için uğramasını tavsiye ederiz.

Hoyran’daki Likya kalıntıları böyle kayıp bir orman hissatlı olduklarından mıdır, manzarasının insanı oraya mıhlamasından mıdır nedir, cidden çok etileyici. Hoyran Wedre Oteli de çok hoş bir yer. Gecelemek ya da öğle yemeği için düşünebilirsiniz.

Myra Antik Kenti’ne, St.Nicholaus (Noel Baba) Kilisesi’ne ve mavi yengeçlere ev sahipliği yapan Demre, Kaş’a 40 dakikalık mesafede. Hristiyan dünyasının hac yolunda önemli bir yere sahip olan St.Nicholaus Kilisesi’nde her yıl 6 Aralık’ta Noel Baba etkinlikleri yapılmakta. Ayrıca Demre belediyesinin logosunda da şirin bir Noel Baba bulunuyor.

 

  1. Antik Kentleri Gezin

Biraz deniz, kum, güneşe ara verip, bu eşsiz coğrafyanın tarihi zenginliklerine de direksiyon çevirin. Her ne kadar bir Efes, Aspendos, Hierapolis gibi bilinirliği olmasa da az bilinen antik kentlerimizden bazıları Kaş-Kalkan sınırları içinde. Bunlardan Antiphellos Antik Tiyatrosu, Xanthos Antik Kenti ve Patara Antik Kenti görülmeye değer.

  1. Tekne Turu Yapın

Kaş ve Demre arasında bulunan bölge, gerek tarihi zenginlikleri gerek tertemiz koylarıyla göz kamaştırıyor.Efendim anlat anlat bitmeyen Kaş’ın bir de tekne turları var ki en az bir gününüzü bu harika yolculuğa ayırmanız gerek.

 

Tekneler Nereden Kalkıyor?

Eski liman denilen merkezdeki limandan. Burada birçok boy tekne ve tur alternatifi mevcut ama genelde tüm gün süren, yemekli Kekova turlarına çıkıyor.

 

Program kabaca şu şekilde:

– Sabah erkenden yola çıkan tekneniz ile önce içinde bir kanyon ve mağara bulunan İnönü Koyu’na geliyorsunuz.

– Daha sonra Akvaryum Koyu’na. Burada deniz canlılığı hat safhada. Şnorkelle çok rahat görebiliyorsunuz.

– Öğle yemeğinizi yedikten sonra Tersane Koyu’na gidiyoruz. Burada bölgedeki depremlerden dolayı sular altında kalmış birçok tarihi eser mevcut. Buralarda yüzebiliyorsunuz.

– Sonraki durak Kekova ucundaki Batıkşehir Koyu. Burada teknelerin durması yasak.

– Sonrasında Kaleköy’e ayak basıp yaklaşık bir iki saat burada vakit geçiriyorsunuz. Sırada buradaki meşhur ev dondurması yapan yere gitmece var. Şeftalili, muzlu ve fındıklı olmak üzere sadece üç çeşit dondurma var (dönem dönem değişiyor) ancak tatları nefis. Tüm kullanılan ürünlerin kendilerinin yetiştirdiklerini özellikle belirttiler.

– Daha sonra şirin bir balıkçı koyu olan Üçağız’ı ziyaret ediyorsunuz. Sabah çıktığınız yolculuğunuz akşam altı civarı sonlanıyor.

 

  1. Yamaç Paraşütü Yapın

Kaş’ta gökyüzüne baktığınız anda bir sürü renkli paraşüt ile karşılaşırsınız. Türkiye’deki sayılı uçuş noktalarından birisi olduğunu söyleyebiliriz Kaş’ın. Kaş’ta yamaç paraşütü yapmak isteyenler minibüslerle 9 kilometre yol giderek denizden 600 metre yükseklikteki Kırdavlı Tepesi’ne veya genellikle Asas Dağı’na çıkılıyor. Burada yapılan ilk eğitimin ardından uçuşa özel elbiseler giyiliyor. Ardından yamaç paraşütü pilotları eşliğinde gökyüzü yolculuğu başlıyor. Video görüntüleri ve fotoğraflar için ise ayrıca ödeme yapmak gerekiyor.

  1. Patara’da Kum Tepelerine Çıkın ve Denize Girin

Hani filmlerde parlayan kumlarıyla nefis uzun sahiller vardır ya. Hah orası burası işte. Bir ucundan bir ucunun 18 kilometre olduğu dillere destan ipeksi kum ve hırçın deniz. Denizi sahili döve döve arkada kum tepelerinin oluşmasını sağlamış. Sunday Times dünyanın en güzel 10 plajından biri seçmiş Patara’yı.

Patara Plajı aynı zamanda caretta caretta deniz kaplumbağalarının Türkiye’deki en önemli üreme alanından biri. O yüzden burada aman kuma şemsiye saplamayın, kumun altına bir caretta yumurtalamış olabilir. Mümkünse gece burada kalmayın ki onlar da plaja çıkabilsin. Ola ki kalırsanız da yüksek sesle konuşmayın, ışık yakmayın. Şimdiden çok teşekkürler. 

 

  1. Kaş Tepelerinde Muhteşem Bir Gün Batımı izleyin

Muteşem güneşin denize yansımasındaki o görülmeye değer manzarayı biliyoruzdur. Bunu birde kaş tepelerinde gün batımı yaparken denemek istemez misiniz ? 

Tek başınıza olduğunuzda bile inanılmaz bir rahatlama ve keyif veriyor

  1. Yanık Dondurma ve Tava Dondurma Deneyin

Bu bölgenin meşhur tatlarından biri de yanık veya yanıksı dondurma. Öğrendiğimiz kadarı ile keçi sütünden yapılan dondurma pişirilme esnasında özellikle yakılıyormuş. Dondurmanın isli ve karemelize tadı bizim çok hoşumuza gitmedi ama yine de denemek lazım. Yanık dondurmayı meydandaki seyyar dondurmacılardan alabileceğiniz gibi bu dondurmayı yıllardır yapan Bankalar Caddesi’ndeki Nur Pastanesi’nden de alabilirsiniz.

Bir de Uzak Doğu’da oldukça popüler olan ve Kaş’ta yeni yeni moda olmaya başlayan tava dondurma da tadılası. Erimiş dondurma, dileğiniz eklemeler yapılarak kendinden donduruculu bir tava üzerinde rulolar şeklinde tekrardan dondurulup bir kaba konuyor. Hem yapımını izlemesi hem de yemesi zevkli. Onu da merkezdeki dondurmacılarda bulabilirsiniz.